Praca na morzu w gastronomii – jak znaleźć dobre oferty?
Znalezienie atrakcyjnego i ciekawego zajęcia, które jednocześnie zagwarantuje stabilność finansową oraz pozwoli na zdobycie nowych umiejętności, nie jest łatwe. Osoby, które nie obawiają się nowych wyzwań, mogą spróbować swych sił w pracy na morzu. W Gdyni jest to o tyle łatwe, że Agencja Rekrutacyjna Astral Limited zapewnia szeroki dostęp do ofert pracodawców prowadzących największe światowe linie żeglugowe oraz obsługujące statki wycieczkowe pływające po wszystkich morzach i oceanach świata. Wśród stanowisk, na które można aplikować, znajduje się pełny przekrój zajęć związanych z obsługą części hotelowych, rozrywkowych i gastronomicznych na jednostkach pływających. Przekonajmy się, z czym będzie się to wiązało.
Jaka jest specyfika pracy w gastronomii na statku?
Nowoczesne jednostki pływające obsługujące ruch pasażerski oraz turystyczny to zwykle ogromne promy lub statki wycieczkowe, biorące udział w rejsach wycieczkowych po szczególnie atrakcyjnych zakątkach świata. Na ich pokładach znajduje się cała infrastruktura konieczna do zagwarantowania podróżującym najlepszych warunków zarówno, jeżeli chodzi o zapewnienie wygodnych miejsc noclegowych, jak i dostarczanie rozrywki oraz wydawanie posiłków. Obowiązki wykonywane w części gastronomicznej statku nie różnią się co do zasady od pracy, jaką wykonuje się na lądzie. Warto jednak pamiętać, że z uwagi na liczbę pasażerów korzystających ze znajdujących się na jednostkach restauracji i barów, konieczne będzie sprostanie wysokim wymaganiom, jeżeli chodzi o zaangażowanie.
Kto może pracować w działach zajmujących się gastronomią?
Od osób szukających pracy w gastronomii na dużych jednostkach pływających potrzebne jest dobre zdrowie oraz odpowiednia do zajmowanego stanowiska znajomość języka angielskiego. Wśród posad, które można objąć, znajdują się zarówno zajęcia, gdzie wymagany jest on na poziomie komunikatywnym, jak i takie, gdzie potrzebna będzie płynna i poprawna angielszczyzna np. w przypadku obsługi kelnerskiej.