skip to Main Content
Sektor Gastronomiczny

Sektor Gastronomiczny

Na osobach pracujących w sektorze gastronomicznym spoczywa obowiązek przygotowania pysznych, świeżych dań oraz utrzymania czystości w kuchni i pomieszczeniach magazynowych (z artykułami spożywczymi). Nasza agencja oferuje pracę na statkach pasażerskich i wycieczkowych oceanicznych, morskich i rzecznych. Przez cały rok rekrutujemy osoby chętne do podjęcia pracy jako szef kuchni, piekarz, kucharz lub pomoc kuchenna. Poniżej przygotowaliśmy krótkie opisy stanowisk sektora gastronomicznego. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami. Chętnie odpowiemy na pytania mailowo lub telefonicznie. Zapraszamy do wzięcia udziału w rekrutacji.

Kucharz Okrętowy – praca

Osoba pracująca jako kucharz okrętowy odpowiada za przygotowywanie posiłków zgodnie z zleceniami szefa kuchni. Na jednostkach pływających serwowane są różnorodne dania, dlatego kandydat powinien mieć podstawową wiedzę dotyczącą kuchni ze wszystkich zakątków świata. Nasze oferty pracy na morzu skierowane są do osób z predyspozycjami fizycznymi i psychicznymi do wykonywania obowiązków na statku. Poza doświadczeniem i umiejętnościami związanymi z gotowaniem kandydat na kucharza okrętowego nie powinien mieć zaburzeń błędnika, lęków ani uzależnień od alkoholu i innych substancji psychoaktywnych. Tzw. „choroba morska” może utrudnić lub nawet uniemożliwić efektywną pracę, a choroby serca i innych narządów mogą negatywnie wpłynąć na wykonywanie obowiązków w kuchni, gdzie stale jest gorąco.

Chef de Partie (Szef Kuchni)

Nadzoruje oraz koordynuje działania w kuchni, bądź na stacji wydawania żywności. Doświadczenie lub odbyty kurs eksperta kuchni z różnych rejonów świata oraz uznawany przez armatora Certyfikat Kucharza bądź Szefa są niezbędne na tym stanowisku. Wymagane jest także, co najmniej 4-letnie doświadczenie zawodowe w kuchni restauracyjnej bądź hotelowej na podobnym stanowisku oraz płynna znajomość języka angielskiego.

Sous Chef (Zastępca Szefa Kuchni)

Zapewnia profesjonalne przygotowanie i dystrybucję posiłków zgodnie z instrukcją Szefa Kuchni. Jest w gotowości by przejąć obowiązki Chef’a de Partie podczas jego nieobecności. Zapewnia wysoki poziom jakości w każdym aspekcie obsługi gastronomicznej. Wymagane są co najmniej dwa lata doświadczenia w kuchni restauracyjnej albo hotelowej, uznawany przez armatora Certyfikat Kucharza oraz płynna znajomość angielskiego.

Commis Cook (Kucharz)

Przygotowuje i gotuje wszystkie potrawy z menu serwowane we wszystkich restauracjach na statku. Są to potrawy z różnych rejonów świata niejednokrotnie podawane sezonowo. Niezbędne są minimum dwa lata doświadczenia w kuchni restauracyjnej bądź hotelowej oraz uznawany przez armatora Certyfikat Kucharza. Wymagana jest także płynna znajomość języka angielskiego.

Pomocnik Kucharza

Asystuje szefowi kuchni i kucharzom w kuchni a także na stacjach wydawania żywności. Niezbędny jest minimum jeden rok doświadczenia jako pomocnik kucharza w kuchni restauracyjnej bądź hotelowej oraz uznawany przez armatora Certyfikat Kucharza. Wymagana jest dobra znajomość języka angielskiego.

Pomoc Kuchenna

Osoba odpowiedzialna za utrzymanie czystości w kuchni oraz za wstępne przygotowanie produktów żywieniowych. Do jej obowiązków należy regularne czyszczenie kuchni zgodne z instrukcjami osoby nadzorującej. Wymagana jest płynna znajomość angielskiego.

Piekarz

Jest odpowiedzialny za przygotowanie oraz pieczenie wszelkich wyrobów piekarniczych. Niezbędne są minimum dwa lata doświadczenia w kuchni restauracyjnej bądź hotelowej na podobnym stanowisku lub wcześniejsze doświadczenie w pracy na statkach. Wymagany jest uznawany przez armatora Certyfikat Kucharza oraz płynna znajomość języka angielskiego.

Back To Top