Sektor Barowy
Manager Baru
Jego / jej głównym zadaniem jest czuwanie nad prawidłowością wszelkich działań w sektorze barowym. Osoba zatrudniona na tym stanowisku musi posiadać zdolności przywódcze oraz zdolności koordynowania i rozkładania obowiązków na swoich asystentów. Jest odpowiedzialna za szkolenia nowych pracowników, planowanie, przydzielanie zadań i obowiązków. Manager rozpatruje także wszelkie skargi związane z funkcjonowaniem baru oraz jakością świadczonych usług. Powinien posiadać pełną wiedzę o przygotowaniu napojów tj. receptury drinków oraz o standardach profesjonalnej obsługi wszystkich pracowników działu. Niezbędna jest także wiedza na temat win i sposobów inwentaryzacji towaru. Odpowiedni kandydat musi się orientować zarówno w zasadach funkcjonowania sektora barowego na statkach jak i w przepisach oraz regulacjach, które na statku obowiązują. Idealny kandydat powinien wyróżniać się kulturą osobistą na najwyższym poziomie, uprzejmością, grzecznością oraz pogodnym usposobieniem. Wymagana jest płynna znajomość języka angielskiego. Znajomość innego języka obcego będzie dodatkowym atutem.
Asystent Managera Baru
Asystent Menadżera Baru czuwa nad prawidłowym funkcjonowaniem części sektora barowego wyznaczonego mu przez Menadżera Baru. Kandydat musi być przygotowany, by w razie potrzeby pomóc, bądź całkowicie zastąpić Barmana. Jego obowiązki dotyczą także kontroli inwentaryzacji towaru przeprowadzanej w barach. Kandydat musi zdawać sobie sprawę z potrzeb gości a także potrafić sprostać ewentualnym skargom. Musi on osiągnąć i utrzymać standardy USPH w sektorze, a także zgłaszać wszelkie awarie urządzeń barowych do działu technicznego. Idealny kandydat powinien wyróżniać się kulturą osobistą na najwyższym poziomie, uprzejmością, grzecznością oraz pogodnym usposobieniem. Wymagana jest płynna znajomość języka angielskiego.
Barman
Jest odpowiedzialny za profesjonalne serwowanie napojów alkoholowych gościom w barach i na pokładach, mieszanie drinków i koktajli, realizowanie zamówień na napoje składanych przez kelnerów barowych, przygotowywanie, sprzątanie i inwentaryzację barów. Ponadto jest odpowiedzialny zarówno za wszystkie transakcje w barze i koszty napojów jak i stworzenie niepowtarzalnej atmosfery dla gości. Odpowiedni kandydat powinien wyróżniać się uprzejmością i grzecznością. Wymagana jest płynna znajomość języka angielskiego.
Kelner Barowy
Jest odpowiedzialny za profesjonalne serwowanie napojów alkoholowych gościom w barach i na pokładach. Kelner Barowy pracuje w miejscu przydzielonym mu przez Menadżera Baru. Do przypisanych obowiązków należy: przygotowanie miejsca pracy, pomoc przy inwentaryzacji, zaopatrzenie i sprzątanie baru. Odpowiedni kandydat powinien wyróżniać się uprzejmością i grzecznością. Wymagana jest płynna znajomość języka angielskiego.
Sommelier
Poleca i serwuje wina, a także koktajle i drinki alkoholowe. Czuwa nad sprawnym transportem wina z magazynu i przygotowuje raporty sprzedaży. Dba też o czystość w magazynie z winem. Wymagana jest bardzo dobra znajomość marek win, a także bardzo dobra znajomość języka angielskiego.
Pomocnik Barowy
Jest odpowiedzialny za sprzątanie barów a także inwentaryzacje zapasów. Wymagana jest dobra znajomość języka angielskiego.